slider_kruiden2_verloop_1920x500px

In Europa is over het algemeen acupunctuur het bekendste onderdeel van de Chinese geneeskunde. Maar in China is kruidengeneeskunde de voornaamste manier om ziekte te behandelen binnen de traditionele geneeskunde: 70% van alle aandoeningen wordt met kruiden behandeld, 30% met acupunctuur en tuina etc. Dit geeft meteen een indruk van de effectiviteit van de kruidengeneesmiddelen.

De Chinese kruidengeneeskunde werkt met plantaardige, dierlijke of minerale substanties. De kruiden worden zelden afzonderlijk gebruikt: ze worden meestal gecombineerd in recepten die minstens vier kruiden bevatten. De reden hiervan is dat de kruiden op die manier zodanig gecombineerd kunnen worden, dat hun hoofdacties elkaar versterken en de bijwerkingen elkaar opheffen. Zo wordt een maximaal effect bereikt. Bovendien is het door deze kruidencombinaties mogelijk om een uniek op de persoon afgestemd recept samen te stellen.

Ik betrek de kruiden die ik voorschrijf bij de Natuurapotheek in Pijnakker, een erkende apotheek, waar het specifieke recept op maat wordt bereid. Meestal in de vorm van granulaat, maar capsules of tinctuur behoren ook tot de mogelijkheden. Kwaliteitsgarantie staat hier altijd voorop: alle kruiden zijn geselecteerd op de hoogste kwaliteit en worden in een Europees laboratorium gecontroleerd op identiteit en veiligheid.