Wel eens van Bu Ming gehoord?

Grote kans van niet. Het is een term uit de Taoïstische traditie, een van de belangrijke peilers van de Chinese geneeskunde. ´Bu´ betekent voeden, ´Ming´ is bestemming, niet zomaar een bestemming, maar jouw unieke bestemming. Bu Ming betekent dus ´het voeden van je bestemming´. Het gaat over wie je in wezen bent, over het pad dat jij als persoon bewandelt. Via je innerlijke weten wordt duidelijk welke stappen je wel en niet zet. Je handelt door niet te handelen. Dat klinkt paradoxaal, maar het betekent in feite dat je niet handelt tegen de aard der dingen in.

Dus je gebruikt een zaag om te zagen en een stoel om op te zitten. 

Punt.

Ja duh, logisch toch?

En eenvoudig.

De waarheid is vaak eenvoudig, maar niet altijd makkelijk. 

Want wees eens eerlijk, hoe vaak ga jij tegen je eigen aard in? Hoe vaak zeg je ja als je nee bedoelt? Hoe vaak ga je door met werken, terwijl je eigenlijk weet dat je moet stoppen? En weet je nog dat je toch naar dat verjaardagsfeestje ging, terwijl je hoofdpijn had en je niets liever wilde dan even bijkomen op de bank? Staar je wel eens naar de wolken of luister je wel eens naar een tjilpende mus, gewoon om even niets te doen, te onthaasten, omdat je het nodig hebt?

Onlangs kwam Rosa bij mij in de praktijk. Ze klaagde over spanning in de schouders, terugkerende hoofdpijn en alsof dat niet genoeg was, had ze ook nog geregeld last van hyperventilatie. Wat een pech. Ze vertelde me over haar drukke leven, haar werk, kinderen, man, afspraken met vriendinnen, de yoga. Daarna verzuchtte ze dat wat ze ook deed, ze altijd het gevoel had dat het nooit goed genoeg was. Ik vroeg of ze wel eens midden op de dag tien minuten op bed, het tapijt of de bank ging liggen, zonder telefoon of andere afleiding en het liefst met de ogen dicht. Ze keek me met grote ogen aan. Nee dus.

Na een aantal behandelingen gaat het inmiddels een stuk beter met Rosa. Ze heeft veel minder hoofdpijn, en o ja, ze neemt nu ook overdag wel eens een pauze, drie minuten, langer lukte nog niet, vertrouwde ze me toe. Maar het belangrijkste was dat ze veel meer inzicht in haar eigen gedrag en opvattingen over zichzelf had gekregen. En natuurlijk dat veel minder Paracetamol nodig had.

Hoe vaak sta jij even stil bij jezelf?

En lukt het je desondanks toch niet om minder stress in je lichaam te ervaren? Aarzel niet om dan eens contact met me op te nemen. Wellicht kan ik je verder helpen.

20160316_174532

 

 

 

 

 

 

 

Geplaatst in Blog.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *