Weet jij wat geluk inhoudt?

Morgen is het alweer Kerst, oorspronkelijk het Lichtfeest, waarin de terugkeer van het licht gevierd werd. De kortste dag ingebed tussen de twee lange nachten hebben we zojuist achter de rug. Dat was 21 december, de winterzonnewende. Nu leven we in een tijd waarin licht altijd beschikbaar is door middel van één simpele vingerbeweging. Maar toch. De beweging van de seizoenen laat niemand onberoerd.

Stel je eens voor hoe het in lang vervlogen tijden was… Mensen leefden alleen bij het licht van het vuur. De dagen werden korter en kouder. En dan was er ineens een nauwelijks maar onmiskenbaar signaal dat het licht weer toenam. Men wist dat die trend zich voorlopig zou doorzetten. Dat was de moeite waard om een groot feest voor aan te richten, het Kerstfeest. Om samen te komen en veel te eten en tegen elkaar aan te kruipen. Want de kou was voorlopig nog niet verdreven en men kon wel wat wintervet en warmte gebruiken. En om een boom met veel glinsterende ballen neer te zetten als een soort van vruchtbaarheidssymbool. Maar eh, glinsterende ballen had men toen natuurlijk nog helemaal niet.

En of het werkelijk zo gegaan is weet ik ook niet. Maar ik vind het leuk om in een donker avonduur even bij weg te mijmeren. Dat is ook wat deze tijd van het jaar bijzonder maakt, de mijmermomenten. Terugkijken op het voorbije jaar, een blik vooruit werpen op het nieuwe jaar. Met als bijkomend gevolg dat we elkaar de beste wensen doen en elkaar een gelukkig nieuw jaar toewensen. Maar wat is dat eigenlijk dat geluk dat je de ander (en natuurlijk ook jezelf) toewenst?

Heb jij wel eens op een Kerstkaart geschreven dat je de ander een goede harmonie toewenst tussen het Hart en de Nieren? Vast niet. Maar in China wensen ze elkaar dat wel toe bij aanvang van het nieuwe jaar (dat valt overigens op een ander tijdstip dan het onze). Althans, dat vertelde een van mijn Chinese docenten tijden de studie TCM. Het Hart is verbonden aan het vuurelement en de Nieren aan het waterelement. Ze vormen de cruciale verticale as in het lichaam die de mens verbindt met Hemel en Aarde. En dat wil eigenlijk zeggen dat je een gezonde geest in een gezond lichaam hebt, waardoor ook de horizontale as goed kan functioneren: je weet je weg te vinden in de wereld, in je relaties en in je werk. Kortom, het is behoorlijk veelomvattend. Maar het begint gewoon met een goede balans van de Yin en Yang in het lichaam. En daarvoor is een goede maaltijd natuurlijk onontbeerlijk. Ha! En zo zijn we weer terug bij Kerst!

Rest mij niets anders dan je een gezellige en vreugdevolle Kerst toe te wensen en voor in het nieuwe jaar: een goede harmonie tussen het Hart en de Nieren!

O ja, en mocht je nou na de Kerst nog steeds het idee hebben dat de harmonie tussen Hart en Nieren verstoord is, schroom dan niet mij een mail te sturen. Wellicht kan ik je verder helpen.

AAA

Geplaatst in Blog.