Slider

Wat is Chinese geneeskunde?
De traditionele Chinese geneeskunde waarin ik opgeleid ben, is al enkele duizenden jaren oud, maar tegelijkertijd nog volop in beweging. De Chinese geneeskunde omvat een eigen systeem van diagnose stellen en heeft verschillende therapievormen. De bekendste hiervan is acupunctuur, waaronder ook moxa, cupping en guasha vallen. Maar ook Chinese kruiden, tuina (massage), tai ji en qi gong winnen aan bekendheid.

Het Taoïsme heeft naast Boeddhisme en Confucionisme een grote invloed gehad op de filosofie die ten grondslag ligt aan de traditionele Chinese geneeskunde. Daarin is het universum een groot energieveld: de kosmische Qi. Qi is de allesomvattende levensenergie en de oorsprong van al het leven. Het is zowel materieel als immaterieel en dat maakt het zo moeilijk om het woord Qi te vertalen. Qi is de basis van alle fenomenen in het universum. Chinese filosofen en artsen zagen een duidelijke relatie tussen het universum en de mens. Zij beschouwden de Qi van de mens als het resultaat van de interactie van de Qi van de Hemel en de Qi van de Aarde, een mooie gedachte vind ik zelf. Het laat zien hoe wij zowel met de hemel als de aarde verbonden zijn.

Qi is dus de kracht achter alle lichaamsfuncties. Daarin kan van alles verstoord raken, zoals een tekort aan Qi of een blokkade. Qi moet in beweging zijn, door de soepele stroom van de Qi blijven we gezond. Het bepaalt onze vitaliteit. Het stuurt alle processen in het lichaam zoals de ademhaling, de spijsvertering, de bloedcirculatie, vloeistofverdeling en bij de vrouw de menstruatie

Met acupunctuur of Chinese kruiden kan een verstoring van de Qi gereguleerd worden. Daarmee worden lichaam en geest aangezet zichzelf te genezen. Yin en Yang zijn hierbij de leidende principes, net zoals in de natuur. Yin en Yang zijn tegengesteld aan elkaar, zoals nacht en dag, ruimte en tijd, donker en licht. Yin is het kalme, het voedende, de rust, het vrouwelijke. Yang is de beweging, de activiteit, het mannelijke. Qi is onzichtbaar, maar wordt zichtbaar door de manifestaties van Yin en Yang. Ze vullen elkaar aan, gaan in elkaar over en dienen in evenwicht te zijn. Dan is het lichaam gezond en in gezonde interactie met zijn omgeving. Een teveel of een tekort aan Yin of Yang leidt tot klachten. Bij de behandeling probeer ik dan ook dit evenwicht te herstellen. De eerste behandeling duurt een uur, een vervolgconsult duurt veertig minuten.