slider-moxa-1920px-verloop

Het gebruik van moxa is al heel oud, waarschijnlijk ouder dan acupunctuur. Moxa is bijvoetskruid (Artemisia), een plant die je hier ook veelvuldig in bermen ziet groeien. In gedroogde vorm brandt het langzaam en heftig. Voor therapeutische toepassingen wordt het los gebruikt of in de vorm van een samengeperste staaf. Aangestoken geeft moxa een weldadige infrarode straling af.

Het meest gebruikelijk is de toepassing op acupunctuurpunten. Ik werk meestal met de moxastaaf die ik boven het acupunctuurpunt houd of met kegeltjes die ik op de huid plaats waardoor een aangenaam verwarmend effect ontstaat. Een andere manier is om moxa op een acupunctuurnaald vast te maken, waarbij de naald de warmte naar binnen geleidt. Doel van de moxabehandeling is om de energie te verwarmen in gebieden van het lichaam waar teveel koude zit.

Ook werk ik veel met de moxalamp, een lamp die infrarode warmte afgeeft en boven het lichaam geplaatst wordt. Hier wordt een vergelijkbaar effect bereikt, maar over een groter gebied.