Slider

De guasha schraaptherapie is al meer dan tweeduizend jaar oud. Het is niet zeker of deze techniek daadwerkelijk in China is ontstaan, maar in Chinese geschriften van zo'n 200 jaar voor Christus, was er al sprake van een schraapmethode om klachten en/of ziekten uit het lichaam te schrapen. Ook in andere landen in Zuidoost-Azië wordt deze techniek al eeuwenlang toegepast. En Job uit de bijbel schraapte zichzelf met een potscherf.

Guasha is een uiterst effectieve methode. Door de huid in te smeren met kruidenolie en deze vervolgens te schrapen met een jadesteen wordt de huid rood. Dat kan variaties aannemen van diep rood tot blauw. Hoe donkerder de kleur, hoe chronischer de stoornis. De olie op de huid zorgt er voor dat de behandeling pijnloos is en werkt bovendien stimulerend op de huid. Ook wordt de huid niet beschadigd door het schrapen. De rode delen verdwijnen volledig binnen 3 tot 7 dagen. Na meerdere behandelingen met guasha, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt. Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. en werkt bovendien ontspannend. 

Voor Guasha heb ik heb ik een speciale basisopleiding Guasha therapie gevolgd bij Mei Mei Yu van het MeiHan Instituut voor Chinese Guashatherapie. Mei Mei heeft hier zowel in Nederland als in China zeer veel ervaring mee heeft opgedaan. Ik ben deze bijscholing gaan doen omdat het eenvoudige karakter van deze behandelmethode mij zo aanspreekt: met alleen een platte steen van jade die bovendien een mooie vorm en kleur heeft en een beetje olie kun je tal van klachten behandelen.

Ik sta soms zelf versteld van het resultaat, wanneer bijvoorbeeld pijnklachten 'zomaar' verdwijnen. Zo heb ik onlangs nog iemand met guasha behandeld die al weken last had van pijn in de borstkas, waardoor zelfs normaal zitten lastig werd. Vanaf de dag na de behandeling was de pijn zo goed als verdwenen. Na een tweede behandeling twee weken later was de pijn volledig weg.