Slider

Cupping therapie of cupping massage is een intensieve manier om spierknopen te ontspannen of, zoals in de oosterse geneeswijze gezegd wordt, 'stagnatie' te verlichten. Waar pijn is, stagneert de energie en deze dient weer in beweging gezet te worden. Dat kan uitstekend met cups. Cups zijn glazen bollen die op de huid gezet worden. Door de lucht binnen in de cup kort te verwarmen voordat hij geplaatst wordt, zuigt de cup zich vacuüm op de huid. Daardoor wordt de huid en het  bindweefsel rondom en op de pijnlijke spier stevig gestimuleerd. De spier komt tot ontspanning, wat vaak meteen na de behandeling te voelen is als 'meer ruimte', en het onderliggende gebied wordt extreem goed doorbloed. Je ziet de huid dan ook rood worden op de plekken waar de cups staan, soms zelfs dieprood of paars. Hoe donkerder de kleur, hoe sterker de stagnatie. De plekken kunnen dan ook 3-7 dagen tot na de bandeling zichtbaar blijven. Maar na meerdere behandelingen met cupping, krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat de energie weer goed doorstroomt.

Zelf was ik nog maar net begonnen met mijn praktijk toen een kennis mij huilend van de pijn opbelde. Zelfs de morfine die de huisarts haar had voorgeschreven hielp niet voor haar rugpijn. Ze kon bijna geen stap verzetten. Ik ben naar haar huis gegaan en heb haar een behandeling met cupping en een paar naalden gegeven. Na de behandeling was ze van de pijn af en heb ik haar niet meer hoeven behandelen. Haar huisarts wou niet geloven dat het van de acupunctuur cq cupping kwam. Maar ikzelf was overtuigd van de krachtige werking van cupping. Voor mij een reden om cupping te gebruiken voor allerlei voorkomende spierproblemen en stress gerelateerde klachten.

Cupping is in verschillende culturen al vele eeuwen bekend en verbreid in de volksgeneeskunde. In mijn praktijk bleek dat meerdere malen wanneer ik bij de behandeling van een Turkse patiënt mijn cupping glazen te voorschijn haalde. Vaak vertelden ze over een oma of tante die dergelijke behandelingen deed met de welbekende sierlijke Turkse theeglazen, wanneer ik mijn cupping glazen tevoorschijn haalde.