slider-acupunctuur-1920px-verloop

Wat is acupunctuur?

De oudste acupunctuurnaalden die zijn aangetroffen zijn van steen. Ook op oude tekeningen gevonden in Weishan in de provincie Shandoeng staan stenen acupunctuurnaalden afgebeeld. Eén van deze tekeningen bevat een mystieke halfmens-halfvogel figuur die een steen-naald klaar heeft om acupunctuur te bedrijven bij een groepje mensen. Deze figuur is waarschijnlijk de legendarische dokter Bian Que. De naam Bian Que betekent letterlijk zoveel als 'met de vleugels klapperende ekster', een vogel die geluk bracht volgens de voorouders. In de vroegst vermelde successen met acupunctuur gaat het verhaal over deze buitengewone dokter dat hij een patiënt die in coma lag, weer bij bewustzijn bracht met naalden.

In het menselijk lichaam lopen twaalf hoofdmeridianen die op hun beurt weer verbonden zijn met een nog veel uitgebreider netwerk van overige meridianen, de Jing Luo. Deze is verbonden met de orgaansystemen van ons lichaam, evenals met de spieren, huid, botten, gewrichten en de zintuigen. De hoofdmeridianen vormen samen een energetisch netwerk waarop de acupunctuurpunten liggen. Door het prikken van deze punten kan de energie in de baan gemanipuleerd worden. De punten staan namelijk in contact met een orgaan of met een bepaalde lichaamsfunctie. Zo zijn er bijvoorbeeld punten die pijnstillend of voedend werken.

Dat klinkt leuk, maar het prikken met naalden blijft voor veel mensen een akelig en beangstigend idee. Gelukkig ligt de tijd van de stenen naalden ver achter ons! Dan nog heeft men vaak zonder er bij stil te staan een associatie met een injectienaald. De acupunctuurnaalden zijn echter veel dunner en bovendien buigzaam! Ik werk meestal met naalden van 0,22 mm dik. Ze zijn steriel verpakt en worden eenmalig gebruik. Over het algemeen voel je een klein prikje bij het inbrengen, en vlak nadat de naald gezet is een korte tinteling, het 'De Qi' gevoel. Dat ontstaat wanneer de energie in de baan in beweging gezet wordt. De naalden blijven circa twintig minuten zitten. Meestal ontstaat tijdens de behandeling een aangenaam  gevoel van ontspanning.