Wel eens van Bu Ming gehoord?

Grote kans van niet. Het is een term uit de Taoïstische traditie, een van de belangrijke peilers van de Chinese geneeskunde. ´Bu´ betekent voeden, ´Ming´ is bestemming, niet zomaar een bestemming, maar jouw unieke bestemming. Bu Ming betekent dus ´het voeden van je bestemming´. Het gaat over wie je in wezen bent, over het pad dat jij als persoon bewandelt. Via je innerlijke weten wordt duidelijk welke stappen je wel en niet zet. Je handelt door niet te handelen. Dat klinkt paradoxaal, maar het betekent in feite dat je niet handelt tegen de aard der dingen in.

Dus je gebruikt een zaag om te zagen en een stoel om op te zitten. 

Punt.

Ja duh, logisch toch?

En eenvoudig.

De waarheid is vaak eenvoudig, maar niet altijd makkelijk. 

Want wees eens eerlijk, hoe vaak ga jij tegen je eigen aard in? Hoe vaak zeg je ja als je nee bedoelt? Hoe vaak ga je door met werken, terwijl je eigenlijk weet dat je moet stoppen? Hoe vaak zing je eigenlijk een lied, maak je een tekening of staar je naar de wolken? En wanneer heb je voor het laatst bewust naar een tsjilpende mus geluisterd of aandachtig gekeken hoe de takken van een boom in de wind zwaaien?

En misschien denk je nu: ´Ja maar ik ben helemaal niet creatief´.

Ik geloof daar niets van. Ik denk dat ieder mens creatief is. Je kunt niet niet creatief zijn. Je bent creatie en je wilt creëren. Dat geldt voor de hele natuur. Yin creëert Yang en vice versa. En ze zijn voortdurend in beweging. Het is een wetmatigheid, er is niet onderuit te komen. Voor jou niet, voor mij niet. Helaas.

Dus durf je zelf eens uit te dagen. 

Geef je zelf een creatieve opdracht. En dan bedoel ik niet perse dat je iets creatiefs moet maken, maar eerder dat je iets doet wat nieuw voor je is en wellicht een beetje buiten je comfortzone ligt. Of iets dat al heel lang op je to-do-list staat, maar waar nooit wat van komt. Je weet vast wel iets. En zo niet, dan hier een paar suggesties:

 • Kook een heerlijke soep die je nog nooit eerder gemaakt hebt van alleen maar verse ingrediënten.
 • Maak een ochtendwandeling voor je gaat ontbijten.
 • Ga naar buiten, kijk aandachtig om je heen met zachte ogen en maak een foto van iets bijzonders dat jou opvalt.
 • Zorg dat je verdwaalt en vind de weg weer terug.
 • Schrijf een haiku, een gedicht van respectievelijk 5-7-5 lettergrepen over wat je ziet, hoort, ruikt of voelt (Wikipedia noemt een haiku: ´een vingerhoed vol emotie´, oh heerlijk, love it!).
 • Maak een mandala van bloemblaadjes.
 • Eet met je ogen dicht.
 • Kietel je zelf met een veer.
 • Ga naar een plek waar je nog nooit geweest bent.
 • Schrijf zomaar wat zinnen op een blaadje papier.
 • Verzin je eigen opdracht. :)

Neem ondertussen waar wat het met je doet. Want dat geeft je wezenlijke informatie over jezelf en brengt je dichter bij je eigen bestemming. En dat is wat we ten diepste allemaal willen. Niks maakt een mens gelukkiger dan gewoon zichzelf te kunnen zijn. Want zijn we in verbinding met onszelf, dan zijn we in verbinding met alles om ons heen.

Get connected, stay connected.

20160316_174532

 

 

 

 

 

En om even terug te komen op Bu Ming, een aantal jaren geleden heb ik een jaartraining Bu Ming gevolgd bij International Lectures. Ik heb daar geleerd hoe je vanuit Taoïstische traditie weer in contact komt met je kernkwaliteiten. Via onder andere gesprekken, oefeningen, visualisaties, het herkaderen van denkbeelden. De Taoïsten bezitten een enorme wijsheid en kennis over het lichaam. Ze streefden er naar om onsterfelijk te worden -en daarvoor moest je op zijn minst je bestemming voeden. Lang is die kennis geheim gebleven, maar nu niet meer. Dus merk jij dat je vaak handelt vanuit wat je ´vindt´ dat er moet gebeuren, vanuit gestolde opvattingen over jezelf en je omgeving, maar voel jij wel het verlangen om  je eigen bestemming vorm te geven?

Dan heb ik goed nieuws voor je. 

Naast mijn praktijk voor Chinese geneeskunde bied ik ook een kortdurend intensief drie stappen programma aan waarin je afrekent met je belemmerende overtuigingen om door te groeien naar een vervuld en vitaal leven waarin je durft te vertrouwen op jezelf. Je krijgt mijn onverdeelde aandacht en expertise. Kortom, ik help je zodat jij je eigen stappen durft te zetten op het pad van jouw unieke bestemming.

Geïnteresseerd?

Maak dan nu een afspraak voor een gratis Verhelderingsgesprek ter waarde van €97 en stuur me een mail met de reden waarom jij dat zou willen.

Herken je iets van jezelf in dit verhaal en wil je je ervaring delen? Ik hoor het graag!